Zorbing

Dnes bych se s Vámi rád podělil o svůj nejoblíbenější aktivitou-zorbing. 

Klasický zorbing spočívá v jízdě uvnitř nafukovací koule, která jede z kopce dolů. Jezdec je k plášti připoután pásy. Jezdec do koule vleze přůchody. 

 

Uvnitř koule se nachází pásy pro jednoho nebo dva jezdce. Po připoutání už stačí, aby osoba venku do koule strčila a zábava může začít. 

Na zorbing mě nejvíce přitahuje ta nekontrolovatelnost. Jakmile se koule rozjede, nelze ji již nijak zastavit nebo směrovat. Při zorbingu si vždy neskutečně vyčistím hlavu. Nejen, že je pro mě zorbing neskutečným adrenalinem, ale také mi dává obrovskou volnost a rovnoprávnost. Volnost, neboť je jen na přírodě kam kouli nasměruje a rovnoprázdnost, protože uvnitře neřeším, zda jsem vozíčkář nebo choďák. 

Už od dětství jsem si chtěl zorbing vyzkoušet. Ve svých 12 letech jsem zorb poprvé viděl na živo. Tehdy ale provozovatel neměl odvahu mě do koule pustit. V roce 2017 jsem zorbing vyzkoušel ve Vrchlabí. Tamní provozovatel měl ale strach mě z kopce pustit, takže mě "pokoulel" po rovince. Od roku 2018 mám vlastní zorb, kdy němuž jsem nezávislý na termínu a místě, kde si zorbing užiju. Obvykle jezdím zorbovat od března do června a od září do listopadu, dle počasí. Přes letní prázdniny jezdím jen občas, protože se zorb rychle rozpaluje a je v ní pak stejně jako ve skleníku.